Materialen voor keukenkasten

Melamine en laminaat

Melamine en laminaat zijn populaire afwerkingsmaterialen voor mdf keukenplaten. Dat is onder meer te danken aan de gunstige prijs-kwaliteitverhouding en het overweldigende aanbod aan kleuren en (hout)decors.

Zowel qua uitzicht als qua eigenschappen lijken melamine en laminaat enorm op elkaar. Beide materialen zijn geschikt voor moderne, strakke keukens en zijn goed bestand tegen krassen, schuren en vocht. Bovendien gaan ze heel lang mee en zijn ze makkelijk te onderhouden. Omdat ze zo op elkaar gelijken, bestaat er nogal wat discussie over het kwalitatieve onderscheid. Veel belangrijker is echter dat het materiaal duurzaam is aangebracht.

  • Melamine wordt bij lage druk en op normale temperatuur aangebracht. Met vernieuwende lasertechnologie worden de beschermende kanten naadloos versmolten op de zijden van het keukenfront. Het vochtgevoelige 'zwarte lijntje' dat vroeger bij verlijming zichtbaar was, is dus verdwenen.
  • Kunststof laminaat is buitengewoon sterk. Het bestaat uit een laag papiervellen die in thermohardende harsen zijn gedrenkt en bij hoge temperatuur en onder zeer hoge druk zijn geperst. Ook bij laminaat passen we laserkanttechnologie toe.

Massief- en fineerhout

Zijn natuurlijke uitstraling maakt van hout een geliefd keukenmateriaal. Het voegt warmte en gezelligheid toe en dat zowel bij strakke als landelijke keukens. Bovendien vertoont elke houtsoort een typische tekening die het uitzicht van uw keuken bepaalt. Eiken, esdoorn of kersen zijn de populairste houtsoorten, maar uiteraard is er veel meer keuze. Op hout zijn vingerafdrukken verwaarloosbaar, de vlekgevoeligheid hangt dan weer af van de gekozen beschermlaag. Keukenfronten kunnen gekleurd worden met een vernislak of met de hand beschilderd, waarbij de nerven zichtbaar blijven. Kleuren zijn te kiezen uit de RAL-, NCS-, Sikkens- of Flamant-collectie. Ook een kleurstaal op maat laat aanmaken, is mogelijk. Of u kiest voor massief hout of fineerhout, is een persoonlijke keuze.

  • Massief houten keukens bestaan voor 100% uit hout, en vertonen het typische robuuste karakter. De prijs kan evenwel oplopen.
  • Fineerhout is een dun laagje massief hout (0,6 mm, 2 mm, 2,5 mm of 4 mm) dat wordt aangebracht op een mdf-drager. Het uitzicht en aanvoelen is vrijwel identiek aan dat van massief hout, maar omwille van de geringe dikte is fineerhout een pak goedkoper.

Gelakt mdf

Mdf (medium density fiberboard) is het meest gebruikte basismateriaal voor keukenkasten. Het bestaat uit miniscule gedroogde houtvezels die door middel van harsen tot een makkelijk bewerkbaar en zeer sterk plaatmateriaal zijn geperst. Door het oorspronkelijk bruine materiaal te lakken, ontstaat een vochtwerende en esthetisch hoogstaande afwerking.

  • Natte lakken zorgen voor een onberispelijk lakresultaat. Ze zijn bij uitstek geschikt voor strakke keukens, maar worden evengoed toegepast voor landelijke kaderdeuren of gegroefde panelen. Zowel structuur-, satijn- als hoogglanslak zijn mogelijk. Kleuren kunt u kiezen uit de RAL-, NCS-, Sikkens- of Flamant-collectie. Ook het aanmaken van een kleurstaal op maat is mogelijk.
  • Poederlakken staan bekend om hun hoge krasbestendigheid en slijtvastheid. Bij deze techniek worden verfdeeltjes elektrostatisch gehecht op voorverwarmd mdf. Het poeder hardt uit bij hoge temperaturen, wat leidt tot een hoogwaardige en duurzame afwerking van uw keukenfronten. De methode is minder arbeidsintensief dan natlakken (tussentijds uitharden en schuren is niet nodig), wat de productietijd en -prijs beïnvloedt. 

Acryl op MDF

Met deze kwalitatieve hoogglans acrylaatfolie kan men een foutloze “lak”look gaan imiteren met een ongeëvenaarde diepte en glansgraad. De acrylaatfolie wordt PU verlijmd op MDF en is gemakkelijk te reinigen, heeft een ideale prijskwaliteitverhouding, geen kans op barsten en is ABS afgeboord 2 mm rondom kortom het ideale alternatief voor lakwerk.