Materialen voor werkbladen

Composiet

Composiet is een samengesteld materiaal van graniet, hars en kleurpigment, dat toch het uitzicht van natuursteen benadert. Het materiaal past zowel in een strakke als een landelijke keuken, mede door haar ontelbare kleuren en afwerkingsmogelijkheden. Een groot voordeel van composiet is dat het vlekbestendig en extra hygiënisch is door het ontbreken van poriën. 

Hout

Massief hout heeft een warme, natuurlijke uitstraling en komt zowel in een landelijke als strakke keuken tot zijn recht. De gebruikelijke houtsoorten (eik, beuk, mahonie, teak) zijn geschikt als keukenwerkblad omwille van hun harde structuur. Vóór ingebruikname worden deze aanrechten geolied, geïmpregneerd of gevernist om ze beter te beschermen tegen vocht en vuil. Toch is een houten werkblad vrij onderhoudsintensief en dient de behandeling maandelijks na plaatsing te worden herhaald.

Graniet

Graniet blinkt uit in hardheid. Deze natuursteensoort is slijtvast en in hoge mate hitte- en vochtbestendig, waardoor het uitermate geschikt is voor de keuken. Kenmerkend voor graniet is het strakke karakter, de unieke tekening en de hoge weerstand tegen vervuiling. 

Lees meer over graniet

Keramiek

Keramiek is relatief nieuw in de keukenwereld. Dit innovatieve materiaal is een stuk lichter dan klassieke steensoorten. Werkbladen in keramiek zijn zo stevig en hard dat het onmogelijk is er krassen in te maken. Bovendien zijn ze bestand tegen temperaturen van meer dan 200 °C. U mag dus gerust uw potten en pannen neerzetten op het werkvlak zonder dat u risico op schade loopt. 

Keramieken werkbladen

Laminaat

Een kunststof of laminaat werkblad is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en niet duur. De prijs-kwaliteitverhouding zit zeer goed.Het gebruik van onderleggers voor hete potten en pannen is noodzakelijk, want het materiaal is niet vuurvast en kan dus hitteschade oplopen. Ook voor het versnijden van voedingswaren gebruik je het best een onderlegger om krassen te voorkomen.

Er is een vrijwel onbeperkte keuze in kleuren,imitatiehoutstructuren en natuursteentinten. De meest gebruikelijke werkbladdikte is 4 cm, maar ook 6 cm en 8 cm zijn mogelijk.Werkbladen met een HPL-toplaag zijn vervaardigd uit spaanplaat of multiplex, en hebben meestal een lengte tot ongeveer 4 meter. Sommige fabrikanten hebben maten beschikbaar tot 5 meter.

Volkern

Volkern is een uiterst mat, hygiënisch en hard plaatmateriaal. Net als bij een laminaat werkvlak wordt het afgewerkt met een toplaag die het uitzicht van het blad bepaalt.Een volkern werkblad is bestand tegen stoten, krassen en slijtage, en is bovendien makkelijk te reinigen. Kenmerkend is de massieve kern in wit of zwart, al zijn er intussen ook andere kleuren mogelijk.

Lees meer over volkern

Onderhoud

Een keukenwerkblad moet dagelijks heel wat doorstaan. Een adequaat onderhoud is dan ook noodzakelijk als u er jarenlang van wil genieten. Bij bepaalde materialen, zoals composiet, blijft dat beperkt tot dagelijks reinigen met een natte doek of zeepsopje. Let wel op met agressieve schoonmaakproducten op lichtgekleurde bladen.

Voor het onderhoud van natuursteen die een verzoete of gebrande (anticato) afwerking meekreeg, zijn gespecialiseerde producten aangewezen. In onze showroom hebben wij altijd de professionele lijn van Lithofin in voorraad. Kom dus gerust langs, ook als u vragen heeft over onderhoud.