Ovens en kookplaten

Ovens

Multifunctie

Multifunctionele ovens zijn in staat om meerdere gerechten gelijktijdig te bereiden. Door de circulatie van gestuwde of vermengde lucht wordt de temperatuur in de oven gelijkmatig verdeeld en zijn temperaturen van 160° tot 190° voldoende. Voordelen zijn het beperkte stroomverbruik, minder opspattend vet en een gelijkmatig kookproces. De meeste ovens zijn voorzien van een koude deur, een zelfreinigende keramische filter om reukloos te bakken en zelfreinigende materialen. Gezien hun beperkte mogelijkheden worden traditionele ovens met slechts twee weerstanden (bodem en grill) niet vaak meer gekozen.

Reiniging

Pyrolyse: de oven reinigt zichzelf door middel van 'verkoling': vet en vuil worden bij zeer hoge temperaturen (500°C) omgezet tot koolstof. De cyclusduur varieert naargelang de vervuiling van de oven.
Katalyse: De ovenwanden zijn afgewerkt met een poreus email dat de vetten door oxidatie verbrandt tijdens het bakken.
Clean email:Deze ovens beschikken over een binnenwerk waarvan de wanden bedekt zijn met vuilwerend email. Dat dient geregeld onderhouden te worden met een zacht reinigingsmiddel of een spons.

KOOKPLATEN

Tegenwoordig zijn er tal van breedtes verkrijgbaar: 60, 70, 80 of 90 cm tot zelfs panoramische kookplaten van 110 cm. Kookplaten van 60 cm hebben vier kookzones. Bij een breedte van 70 cm heeft u keuze tussen vier of vijf kookzones. Vanaf 80 cm beschikt u over vijf kookzones.

Elektrische kookplaten

De platen bestaan uit weerstanden die in een thermisch isolatiemiddel is gegoten dat de warmte overdraagt aan de gietijzeren platen. Deze ronde platen kunnen uitgerust zijn met een temperatuurbegrenzer (een rode zone in het midden); deze platen worden sneller warm en zijn nauwkeuriger in temperatuur. Deze platen worden niet vaak meer gekozen door de consument wegens de vele andere en betere alternatieven.

Vitrokeramische kookplaten

Deze platen zijn afgewerkt met vitrokeramisch glas en kunnen hoge temperaturen verdragen. Bij dit type kookplaat wordt er gewerkt met twee zones: de stralingszone en de halogeenzone. De stralingszone is geschikt voor langzame kookprocessen zoals sudderen, de halogeenzone geeft een meer intensieve warmte en is dus geschikt voor bakken en braden.

Vitrokeramische platen herken je aan de roodgloeiende cirkels op het kookvlak. De bediening is door knoppen of sensoren gestuurd. Het laatste is makkelijk in onderhoud. Aangebrande resten verwijder je met een schraper en laat je het best nooit meermaals opwarmen, anders vormen ze permanente vlekken in het glas. Ook zijn vitrokeramische kookplaten trager in gebruik in vergelijking met gas- en inductiekookplaten.

Gaskookplaten

Gaskookplaten kunnen aangesloten worden op aardgas, butaan of propaan en zijn voorzien van een elektrische ontsteking en thermokoppelbeveiliging (de gastoevoer wordt automatisch afgesloten wanneer de vlam uitgaat, bv. bij overkoken). Dit type kookplaat kan uit twee basismaterialen bestaan: staal (geëmailleerd of roestvrij) of glas (gehard of vitro-keramisch). De pottendragers zijn meestal afneembaar om het onderhoud te vergemakkelijken.
Mogelijke extra accessoires:wokring om een wokpan op te plaatsen, sudderplaat om op een laag vuur sauzen aan te dikken of chocolade te laten smelten enz.

Inductiekookplaten

Door de magnetische werking zal de kookplaat alleen functioneren als ze contact maakt met een ander magnetisch oppervlak, zoals de bodem van je kookpot. Ultraveilig, want zodra je de pot of pan verwijdert, zal de zone zichzelf uitschakelen. Let wel: de potten en pannen die je gebruikt, moeten geschikt zijn voor inductie.

Het rendement van inductiekookplaten is hoger dan bij gaskookplaten. Omdat alleen de bedekte oppervlakte wordt opgewarmd, gaat er geen energie verloren. Dat is ook handig bij overkoken of spatten: de resten kunnen niet meer 'inbranden' of aankoeken, wat maakt dat dit type kookplaat zeer onderhoudsvriendelijk is.
Mogelijke extra functie’s bij dit type kookplaat: kinderveiligheid, wipeguard, pauzeknop, powerboost, anti-overkooksystemen...

Domino’s

Domino’s zijn smalle kookunits ter aanvulling van de hoofdkookplaat, bijvoorbeeld een inbouw-friteuse, teppanyaki of lavagrill die aansluit bij de kookplaat. Ze kunnen aaneengeschakeld worden met elkaar of andere kookplaten (ongeacht of deze verwarmen op inductie, gas...)